Graffiti kunst kleurt de bruggen aan de Dommel

Op zondag 27 september hebben de wethouders Rob van Otterdijk en Peter Looijmans twee graffiti kunstwerken onder twee bruggen aan de Kleine Dommel geopend. De kunstwerken zijn uitgevoerd door Decofiti in samenwerking met Stichting Villagemarketing Geldrop-Mierlo. De kunstenaars van Decofiti hebben zich daarbij laten inspireren door het thema Verweeft en Vermaakt en door verhalen van gebruikers van het gebied (omwonenden, passanten). Door middel van hedendaagse kunsttechnieken heeft de kunstenaar verhalen uit het verleden samengevoegd in een mooi ontwerp. 

​Met de kunstwerken wordt niet alleen het thema Verweeft en Vermaakt uitgedragen, maar de werken zijn ook bedoeld om het veiligheidsgevoel onder de bruggen te verbeteren. Al jaren wordt er door bewoners van onze gemeente aangegeven dat zij een onveilig gevoel ervaren als zij onder de bruggen door gaan bij de Kleine Dommel. Het is qua natuur een prachtig gebied dat uitnodigt om te wandelen en te fietsen, maar de bruggen zien er altijd rommelig en onguur uit. De kunstwerken maken dat het gebied er beter uit ziet en dat jong en oud elkaar daar eerder zullen  ontmoeten.

Verweeft en Vermaakt 
Met dit thema brengt de gemeente Geldrop-Mierlo onder meer haar rijke textielverleden onder de aandacht. Textiel is immers de rode draad in onze gemeente. Dit is op allerlei plekken zichtbaar. Denk maar eens aan de vele straatnaambordjes die verwijzen naar de textielindustrie, het Katoenpad, het Weverijmuseum en alle verhalen over onder meer de vele thuiswevers in Mierlo. Geldrop-Mierlo stond bekend om haar rijke textielindustrie. Dit culturele erfgoed wordt op allerlei plaatsen teruggebracht. Zo staan er ‘naaldjes’ in de Langstraat in Geldrop om de weg te markeren, prachtig ontworpen schapen op de rotonde richting Heeze, verwijst Woes op het Molenplein in Mierlo naar het Katoenpad en staan er acht interactieve zuilen in en rond het centrum van Geldrop die samen de textielroute vormen.

Verweeft en Vermaakt heeft dus alles te maken met het textielverleden van Geldrop-Mierlo, maar zegt ook veel over onze huidige gemeenschap. Hierin zit veel verbondenheid en dat is terug te zien in de vele evenementen die ieder jaar plaats vinden.

Samenwerking

De gemeente neemt deel aan de realisatie van een kunst- en cultuurroute om nieuwe kunstelementen in de regio met elkaar te verbinden door middel van een route. Dit project is mogelijk gemaakt door de subsidie van Brainport Eindhoven. Verschillende omliggende gemeenten nemen deel aan deze route waarvoor een subsidie is ontvangen van Brainport Eindhoven. Voor de uitvoering wordt samengewerkt met gemeente Geldrop-MierloDecofitiKunstkwartierLEV groep en inwoners van onze gemeente.