Bezoek de molens van Geldrop-Mierlo
De molens van Geldrop en Mierlo zijn twee oude molens die bijna elke week draaien. De molen van Geldrop, ’t Nupke, is van 1843 en de Standerd Molen in Mierlo is zelfs van 1640. Beide molens zijn prachtig gerestaureerd en worden goed onderhouden door de betrokken molenaars. Meer dan de moeite waard om te bezoeken!
Standerdmolen Mierlo
Een standerdmolen is een molen die als het ware op een standaard rust. Wanneer de wind uit een bepaalde richting komt, wordt de hele molen gedraaid om wind te kunnen vangen, en niet alleen de kap met de wieken.
Middenin het centrum van het oergezellige Mierlo kun je dat met eigen ogen zien. Daar staat de Standerdmolen Mierlo, een echte blikvanger. Die molen stond hier overigens niet altijd. Tot 1857 stond de molen nog op de Molenheide, vlakbij het Katoenpad. Toen de molen daar rond 1640 werd gebouwd, was het nog een banmolen. Ook wel een dwangmolen genoemd. Dwangmolens of banmolens waren molens waar inwoners verplicht hun granen moesten laten malen. Niet meer voor te stellen in deze tijd.
De standerdmolen Mierlo wordt bediend door een team van 7 molenaars en gidsen en is bijna elke zaterdag open (van 11 tot 15 uur) om te bezoeken. Natuurlijk legt de aanwezige molenaar je dan graag uit hoe het allemaal werkt. Kijk even op de website of de molen ook open is wanneer jullie in Geldrop-Mierlo zijn.
Korenmolen 't Nupke Geldrop
Het Nupke is Brabants voor nopje, knoopje of bultje. Het stukje grond waar de molen in 1843(!) op is gebouwd, is een natuurlijke verhoging in het landschap. Een bultje. En dat is waarschijnlijk waarom de plek door de omwonenden ‘Nupke’ werd genoemd. Pas tijdens de grote restauratie van 1979 gaf molenaar Wim Vlemmix de molen, een rijksmonument, de naam ’t Nupke.
Nog regelmatig wordt hier op ambachtelijke wijze graan gemalen voor verschillende meelsoorten om brood of bijvoorbeeld pannenkoeken mee te bakken. De vier vrijwillige gediplomeerde molenaars vertellen uitgebreid en graag over de molen die je gratis kunt bezoeken. Vergeet natuurlijk zeker ook niet meel mee te nemen. Het smaakt namelijk toch extra lekker als je met meel van ’t Nupke thuis brood en pannenkoeken bakt.
Een bezoek aan ‘t Nupke is als een spannend verhaal waar je middenin staat.
Bezoek de molen