Weverijmuseum Geldrop
Wanneer je in de geschiedenis van Geldrop-Mierlo duikt, dan ontdek je dat de textielindustrie op deze plek veel betekende voor Nederland en België, en dus ook voor de inwoners zelf. Het waren roerige, drukke tijden waarover de oudste inwoners je nog van alles kunnen vertellen. Een bezoek aan het Weverijmuseum is meer dan de moeite waard. Niet alleen omdat je meer leert over het weefproces, maar vooral omdat je meer te weten komt over het DNA van de inwoners die je tijdens je verblijf in Geldrop-Mierlo overal tegenkomt. Het weefverleden zit in ons bloed.
Nog steeds wordt er op de weefgetouwen van het museum geweven. Smeerkussens voor treinstellen en locomotieven in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Engeland, textiel voor historisch erfgoed. Natuurlijk kun je naast een uitgebreide vaste collectie theedoeken ook thee- en handdoeken van Mariëtte Wolbert kopen in de winkel van het Weverijmuseum, om ze mee naar huis te nemen. Mariëtte Wolbert wordt ook wel de koningin van keukentextiel genoemd.
Het Weverijmuseum is een voormalige fabriek voor de productie van wollen stoffen. De gidsen (de rondleiding is inbegrepen bij de entreeprijs) zijn mensen uit het vak, oud-wevers, getouwstellers en textielmedewerkers. Zij nemen je heel graag mee naar het weven en het leven van toen.
Weefzaal (de fabriek)
In de weefzaal (de fabriek) staan verschillende typen weefmachines opgesteld die nog steeds produceren; waaronder machines die werken met schietspoelen, klossen, grijpers, water en perslucht. Spectaculair is de Jacquard-machine, gebaseerd op een vinding uit 1800, die met ponskaarten werkt en als een voorloper van de automatisering kan worden beschouwd. Ook in onze demonstratieruimte is veel te zien: een werkende vlechtmachine, een label-weefmachine en een rondbreimachine. Aanwezige vakmannen, die jaren in de textielindustrie hebben gewerkt, vertellen hun persoonlijke verhaal en laten je zien hoe de verschillende stoffen en patronen worden gemaakt met een diversiteit aan kleuren en garens.
Bezoek de weefzaalWollenstoffenfabriek
De wollenstoffenfabriek (NV Wollenstoffenfabriek v/h A. van den Heuvel & Zoon) in Geldrop is een voormalige fabriek voor de productie van wollen stoffen. Drie behouden gebouwen vormen gezamenlijk een rijksmonumentencomplex.
Het eerste gebouw aan de Heuvel 7, is het fabriekshuis neergezet in 1844. Het fabrieksdeel op Molenstraat 19 is gebouwd in 1863. Het gebouw is over de Kleine Dommel heen gebouwd. Op deze plaats was sinds de Middeleeuwen de Geldropse Watermolen gevestigd die omstreeks 1800 als volmolen in gebruik was.
Bezoek het gebouw