Begin van de zomerfestivals in Geldrop-Mierlo

Sander Waterschoot

Het festival seizoen is in Geldrop-Mierlo afgetrapt met twee fantastische evenementen: Hooipop in de Skandia en de BarberQ in Mierlo. Beide evenementen worden georganiseerd door een prachtig stel vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor hun buurt of dorp. Dit enthousiasme zie je direct terug in de bezoekersaantallen en de positieve sfeer op beide festivals. Zelf bezocht ik beide evenementen in de ochtend en in de late avond, want overdag moest er gewerkt worden. De zomervakantie is immers nog niet begonnen en voor mij betekent het weekend niet automatisch vrij zijn. Toch probeer ik altijd even langs te gaan tijdens de opbouw en misschien nog een glimp op te vangen van de laatste band.

Ochtenddrukte en avondplezier

's Ochtends vroeg is het indrukwekkend om te zien hoe veel mensen bezig zijn met het inrichten van het terrein. Podia worden opgebouwd, bier wordt koud gezet en de eerste verkopers van de rommelmarkt bij Hooipop staan al te dringen om hun kramen op te zetten. Het is altijd even aanpoten voor al die vrijwilligers, want er is een strak tijdschema en de bands moeten op tijd beginnen. 

Het aanspreken van mensen is vaak vluchtig, want iedereen is druk, druk, druk. Toch hoor je vaak opmerkingen als "ik heb er zin in", "het blijft vandaag droog" of "hey, kende effe aanvatten". Het is een goed teken dat het opbouwen gepaard gaat met een dikke glimlach want deze mensen doen het voor hun medewijk- of dorpsbewoners. Het is natuurlijk leuk om te organiseren en achter de bar of op het podium te staan maar het doel is om veel bezoekers te hebben die het naar hun zin hebben.

Vrijwillige vreugde en uitdagingen

Commercie is er nauwelijks: de bierprijs moet zo laag mogelijk en het liefst moet het gratis toegankelijk zijn. Dit is erg vriendelijk  maar niet altijd even gemakkelijk. Als er al geklaagd wordt, dan gaat het vaak over het weer of dat het allemaal zo duur is geworden. Zeker na de coronaperiode zijn de kosten gestegen en kunnen ze een spelbreker worden voor veel evenementen, ook in Geldrop-Mierlo. Gelukkig was dat niet het geval voor Hooipop of de BarberQ. Toen ik ze 's avonds bezocht, kreeg ik meteen een dikke duim omhoog. “het waar mooi”, “het bleef dreug” en “om half 10 waren we uit de kosten”! Met daarbij de opmerking: "volgend jaar weer". Kijk, dat is mooi, hopelijk vindt mijn sjef dit ook, en kan volgend jaar wat later de wekker zetten om het podium programma ook eens mee te pikken. Laat die zomer maar komen!

Laat die zomer maar komen!

Al met al was het een fantastisch weekend in Geldrop-Mierlo. Deze evenementen waren een groot succes dankzij de inzet van de vele vrijwilligers en de enthousiaste bezoekers. Laat die zomer maar komen, want ik kijk nu al uit naar de volgende editie!  Kom volgend jaar zeker langs en ervaar zelf de sfeer van deze prachtige evenementen. Tot dan!