De Mierlose zwarte kers en de Kersenbloesemroute #Vivianneneemtjemee
Wat ook een leuke bezigheid is in ons Brabantse kersendorp, is het lopen of fietsen van de Kersenbloesemroute. Een tocht die je meeneemt door een stukje ‘Mierelse’ geschiedenis.
Als rasechte Mierlose vind ik ‘mijn’ Mierlo een prachtig dorp, in elk seizoen. Maar als je toevallig Mierlo bezoekt begin april, dan is de Kersenbloesemroute een regelrechte aanrader! De Mierlose Zwarte kersenbomen komen in bloei en het is genieten van deze prachtige witte bloesem.
Wandel- en fietstocht
Ik besluit de tocht van zestien kilometer samen met Theo van den Broek van het IVN Mierlo te fietsen. Theo is een liefhebber van de Mierlose Zwarte én weet veel te vertellen over de geschiedenis van de Mierlose Zwarte kers.
We starten ons avontuur bij het Oude Raadhuis, aan de Dorpsstraat 134. Theo vertelt onderaan het trappenhuis over de heerlijkheid Mierlo, waar de Heren van Mierlo in het jaar 1100 al kersen kweekten. Precies zoals de Romeinen dat voor hen deden. Veel later, begin twintigste eeuw, verwierf het ras ‘Mierlose Zwarte’ landelijke bekendheid en waardering. Iedereen in het dorp werkte mee aan de pluk en er werden praalwagens gemaakt en een heus kersenoogstfeest georganiseerd.
Al fietsend geniet ik van het voorjaarszonnetje en van de indrukwekkend mooie kersenboombloesem, die soms ‘zomaar’ bij iemand in de achtertuin of voortuin staan. Op het huis De Kersenhof, Geldropseweg 24 (zie route nr. 10), staat een windwijzer die het kersen eten uitbeeldt.
De verhalen van Theo over vroeger brengen gevoelens van nostalgie in me naar boven. Dagdromend zit ik op mijn fiets. Ik zie mensen zitten, in de koeienstal, achter een lange tafel bedekt met witte lakens. De plukkers komen van hun ladders af en brengen emmers vol kersen. Die worden over het witte laken uitgestort. De mooiste kersen waaraan de vogels zich nog niet hebben gewaagd, mogen door. Die gaan in grote rieten manden. De kersen van mindere kwaliteit worden echter ook niet verspild. Die werden door moeder de vrouw gebruikt voor de typische Mierlose kersenstreuf. Ik zie het helemaal voor me….
Kersenkoningin
In 1948 werd met veel succes het eerste Kersenoogstfeest georganiseerd, compleet met verkiezing van de Kersenkoningin, vertelt Theo. De Mierlose Kersenoogstfeesten werden regionaal een begrip. Helaas kwam er vrij abrupt een einde aan deze mooie tijd. Bij de ruilverkaveling was er iets veranderd aan de grondwaterstand, waardoor bomen stierven. Of boomgaarden werden gekapt, omdat het plukken van de kersen te arbeidsintensief en dus duur was, en om plaats te maken voor nieuwbouw. Hierdoor verdween de ene na de andere boomgaard. In 1959 werden de laatste kersen geveild en het laatste Kersenoogstfeest werd in 1971 gevierd.
Carnavalsverenigingen
Is daarmee een eind gekomen aan de Mierlose Kers? Nee, gelukkig niet. Het IVN Mierlo en veel Mierlonaren met hen, zetten zich in om de kersensoort te behouden. En dat is gelukt! En dat laten we je graag weten.
Want wie heden ten dage Mierlo binnen rijdt wordt geattendeerd op het kersenverleden. Zo is het dorpslogo een spreeuw met twee kersen in zijn snavel. Ook de vier Mierlose carnavalsverenigingen dragen allemaal een naam die verwijst naar ons kersenverleden. Vereniging De Kersepit, carnavalsvereniging de Spruwwejagers, jeugdcarnavalsvereniging De Stillekes en seniorenclub De Kersenplukkers.
Kersenkoningin 2.0
Toen in het carnavalsseizoen 2014-2015 vereniging De Kersepit 55 jaar bestond, besloten zij om het kersenoogstfeest, inclusief de verkiezing van een heuse kersenkoningin, nieuw leven in te blazen. Om de twee jaar viert Mierlo opnieuw een groots (kersen)feest. Mierlose koren en verenigingen geven act de presence, er zijn kraampjes met authentieke kersenproducten en je kunt deelnemen aan een typisch Mierloos wedstrijdje Kersenspuwen. Die zouden volgen mijn gids Theo tot een Olympische Sport verheven moeten worden!
Hof van Huijbers
Theo en ik nemen een pauze. Dat doen we bij gastvrouw Lidy van de Ven, die samen met Jos Huijbers - aan de Bekelaar 20A-, Hof van Huijbers runt (zie route nr. 21). Ook zij brachten met hun boomgaard weer een stukje oude nostalgie en beleving terug in Mierlo. In hun boomgaard is ook het oude ras ‘Mierlose Zwarte’ te vinden, zij het geteeld op de nieuwe manier: geënt op een langzaam groeiende onderstam. We bestellen bij Hof van Huijbers een ‘goei bakske koffie’ en een lekkere Mierlose delicatesse, intussen genietend van het uitzicht over de uitgestrekte kersengaard en de geurende bloesem. We proosten op een goed kersenjaar in het algemeen en op de Mierlose Zwarte in het bijzonder.
En mocht je zelf thuis ook een keer willen genieten van een echte Mierlose streuf, dan is hier het recept:
Recept Mierlose streuf
Met bloem, melk, zout, en 3 eieren maak je het beslag. Was de kersen en doe de steeltjes eraf. De pitten laten zitten. Smelt een klont boter, doe een laagje beslag in de pan en daaroverheen royaal kersen. Smeer met een lepel wat beslag over de kersen. Laat de kersenstreuf ongeveer vijftien minuutjes sudderen en draai hem dan om. Serveren met een flinke schep suiker en smullen maar!
Theo en ik stoppen tegenover het gemeentehuis, aan de Vesperstraat (zie route nr. 32), want hier staat De Kersenplukker. Dit beeld is een verwijzing naar de glorieuze kersentijd in Mierlo, en de hardwerkende kersenplukker. Zijn oogst is binnen en het harde werk is gedaan. Hij is terug van de ladder, waar hij urenlang vijf meter hoog stond, en met een ijzeren haak de buitenste takken naar zich toetrok. Als je goed kijkt, zie je vast een trots glimlachje. Hij heeft immers een volle mand met van die overheerlijke mooie, gave paarszwarte kersen in handen. Oh ja, vroeger stond op deze plek de eerste Mierlose kersenveiling.
We stappen weer op de fiets en voordat we het weten zijn we weer terug waar we startten. Ik bedank Theo voor de heerlijke tocht! Het mag duidelijk zijn: De Mierlose Zwarte is overduidelijk aanwezig in de Mierlose geschiedenis, maar zeker ook in het Mierlose straatbeeld. Geen wonder, want een verse kers uit eigen tuin, lekkerder kan haast niet. En tsja, wij Mierlonaren zijn nu eenmaal trots op deze typische Mierlose kers en onze tradities
START Oude Raadhuis Dorpsstraat 134 – met de rug naar het trappenhuis
Of download hier het GPX bestand voor op je route computer van de fiets
01. LA richting zebrapad
02. RA – Prelaat Brantenstraat
03. Rotonde LA – Geldropseweg
04. RA – Burg. Termeerstraat
05. Rechtdoor over de brug – Broekstraat
06. LA – Heiderschoor en 2x RA – Broekstraat
07. Brug over, 1e weg RA – Luchen / Catharinaweg
08. RA – Eksterlaan
09. Kruising LA – Fazantlaan
10. Voorrangsweg LA
11. Rotonde fietsers RA – Santheuvel-west
12. LA richting centrum
13. Na huisnr. 27 RA - Hr. De Swaeffstraat
14. Op kruising RA – Kan. Daemenstraat
15. Einde 30 km zone LA
16. RA fietspad – Wolfsberg
17. 1e weg LA – Kasteelweg
18. Kruising oversteken – Overakker – Bennekom
19. Asfaltweg volgen
20. Na MIERLO RA – Loeswijk
21. RA – Bekelaar – Hof van Huijbers - Bekelaar 20A
22. LA Bekelaar
23. LA Eendenpoel
24. Einde weg keren
25. Bij voorrangsweg RA
26. Na kapelletje 2x A – Sebastiaanweg
27. Voor bordje doodlopende weg LA
28. Einde weg LA richting IVN ‘’t Klokhuis
29. Rechtdoor op fietspad
30. Rotonde recht oversteken – Markstraat
31. 1e weg linksaf – Bisschop van Mierlostraat
32. Op kruispunt RA – Vesperstraat
33. Einde weg LA – Dorpsstraat
34. Einde route bij het Oude Raadhuis