Dierenrijk Mierlo
Vandaag mag ik vloggen en bloggen over Dierenrijk. Ik ben er al zo vaak geweest, maar het is en blijft een superleuk park. Voor jong en oud. Dierenrijk is dan ook niet zomaar een dierentuin. Nee, dit is een dierentuin waar je uren kunt blijven. Om te spelen tussen de dieren, te kijken hoe ze worden gevoerd, en er van alles over te leren in een van de voederpresentaties.
Dierenrijk is gelegen op het Landgoed Gulbergen en is in mei 2004 geopend. Ik herinner me die dag nog precies, want ik was één van de eerste bezoekers. Dierenrijk is gestart met diersoorten die in de Europese natuur voorkomen. Vandaar de naam Dierenrijk Europa. Sinds de komst van de Siberische tijgers in 2007 is het park zich ook op Aziatische soorten gaan richten. Sinds dat moment is de naam van het park gewijzigd in Dierenrijk
Stokstaartjes
De entree is tussen twee dierenverblijven in. Het grote verblijf van de ara’s aan de ene kant, en aan de andere kant het verblijf van de stokstaartjes. Dit schattige beestje weegt amper 800 gram en zijn wetenschappelijke naam is ‘Suricata suricatta’. Om de een of andere reden word ik altijd erg vrolijk van deze diertjes. Ik denk dat dit komt door de snelle en grappige bewegingen die ze maken. Je kunt hem vaak helemaal rechtop zien staan op zijn twee achterpootjes, bovenop een rotsblok. Ziet hij gevaar? Dan maakt het stokstaartje een geluid en waarschuwt zo de rest van de groep.
Maar er is nog zoveel meer te zien. Van grote neushoorns tot kleine pinguïns. Van trotse tijgers tot vrolijke kriebelvisjes. En natuurlijk zijn de olifanten een enorme publiekstrekker.
Beschuit met muisjes
Sibu en Htoo Yin Aye zijn de vader en moeder van Ma Palai, Thuya en Jing. Een heuse olifantenfamilie. Deze familie woont al een aantal jaar in deze dierentuin.
Op 23 februari was het groot feest in Dierenrijk. Er was een olifantje geboren! Het kleintje, heeft de naam Rashmi gekregen. Het kleine Aziatische olifantje liet lang op zich wachten: moeder Htoo Yin Aye was al in december uitgerekend. Maar bij een olifant heb je een marge van drie maanden, dus het had ook nog maart kunnen worden. Bijzonder toch?
Rashmi, wat zonlicht betekent, is het eerste Aziatisch olifantje dat in 2021 in Europa is geboren. De afgelopen twaalf maanden kwamen er in Nederland twee andere kalfjes ter wereld. In Dierenrijk was grote zus Jing de laatste geboorte, in maart 2018.
Zeldzaam
Een ander dier dat op mij en mijn gezin veel indruk maakt, is de Indische neushoorn. Die zijn zeldzaam, helaas, maar in Dierenrijk kun je ze bezoeken.
Het aantal Indische neushoorns in het wild is toegenomen, vertelt vrijwilliger Kees Nieuwenstein. ,,Het aantal Indische neushoorns in Nepal is tussen 2015 en 2021 gestegen van 645 dieren naar 752 neushoorns.” Dankzij dit mooie nieuws kon in Dierenrijk de maatkoker waarin de stand wordt bijgehouden, bijgevuld worden.
Kees zet zich al jaren in voor de neushoorns, legt hij uit. “Ik vind het werkelijk prachtige dieren en het is fantastisch om bezoekers van Dierenrijk hierover te kunnen vertellen. Dat er balletjes aan de koker toegevoegd konden worden, is een mooi teken. Ik hoop dat dit nog vaker kan gebeuren.”
Dierenrijk huisvest op dit moment twee vrouwtjes en een mannetje: Narayani, Jhansi, en Gainda. De dames gaan over een tijd weer terug naar Duitsland, maar zijn nu nog in Mierlo te bewonderen. Ze hebben lekker veel ‘speel’ ruimte, zien we. En wij? Wij bedanken Kees voor zijn uitleg en vervolgens nemen we plaats op het terras voor het terrein van de neushoorns. We genieten van het uitzicht en een ijsje, terwijl we even pauze nemen
Informatiebordjes
Leuk detail is dat er in Dierenrijk bij iedere diersoort een informatiebordje staat. Daarop staat precies vermeld waar het dier leeft, hoe oud ze ongeveer kunnen worden en bijvoorbeeld wat ze graag eten. Ook op de website van Dierenrijk staan trouwens leuke dierenfeitjes en weetjes. Wist je bijvoorbeeld dat de Chileense Vogelspin zijn haren gebruikt om zichzelf te verdedigen? Als er gevaar is veegt hij met de achterpoten de haren van het achterlijf af en schopt ze naar de vijand toe. De haren zorgen voor jeuk en een branderig gevoel. Jij krabt en de vogelspin heeft dan de tijd om te ontsnappen. Voor een arachnafoob als ik ben ik blij dat deze spin alleen voorkomt in de Atacama woestijn, in het zuiden van Zuid-Amerika. Brrrr!
Fish Spa
Mijn kinderen hebben altijd de grootste lol als we aankomen bij het zwembad vol ‘knabbelvisjes’. Een soort karpertje, dat in de natuur leeft in rivieren in Turkije, Syrië, Iran en Irak, met water uit warmwaterbronnen. De Garra Rufa Vis leeft dichtbij de bodem, daar knabbelen ze plankton van de stenen. Maar ze zijn ook dol op – en nou komt ie - dode huidcellen van mensen als voedsel! Voor een schoonheidsbehandeling kun je dus ook naar Dierenrijk! Gelukkig hebben de visjes geen tanden, dus het knabbelen doet geen pijn.
Welkom
Ik kan wel úren blijven vertellen over alle mooie, bijzondere dieren die deze prachtdierentuin rijk is. Dierenrijk heeft veel gezellige terrasjes en pauzeplekken. Voor de kinderen zijn er enorm veel speeltoestellen. Leuke glijbanen, klimwanden, en speeltoestellen. Kortom, ga het zien! Wij stappen weer op de fiets en zeggen: tot snel!!