Het Weverijmuseum: Japan, voor even met Geldrop verweven
Van 23 juli tot en met 2 september 2021 organiseert het Weverijmuseum een zeer bijzondere tentoonstelling. Japan is dan voor even met Geldrop verweven. Tachtig Kimono’s en accessoires vertellen hun verhaal.
Samen met mijn man en onze dochter Laura ga ik op pad. We gaan vandaag het Weverijmuseum in Geldrop bezoeken. Ik ben erg benieuwd, want ik heb gehoord en gelezen dat het Weverijmuseum de unieke kans heeft gekregen om uit de rijke collectie van twee privéverzamelaars diverse kimono’s en accessoires mag tentoonstellen. We hebben er zin in, want we zijn echte museumliefhebbers. En zeg nou zelf, hoe fijn is het om in je eigen gemeente zo’n leuk museum te hebben?!
Op weg
We stappen op de fiets en rijden met z’n drieën door het bos, van Mierlo naar Geldrop. “Maar wat is een kimono nou eigenlijk?”, vraagt mijn dochter onderweg. Het ontwerp van de kimono doet enigszins aan een zijden badjas denken, leg ik uit. En nee, ik bedoel dat niet oneerbiedig, maar eerlijk is eerlijk, het lijkt er een beetje op, toch? Maar er komt veel meer bij kijken.
Mono ki
Kimono betekent letterlijk ‘ding (mono) om te dragen (ki)’ en wordt traditioneel gemaakt uit één stuk stof van zo’n 12 meter. Dat heb ik thuis nog even gegoogeld. Het gewaad wordt om het lichaam gewikkeld en dichtgeknoopt met een brede ceintuur, de obi. Deze wordt op de rug dichtgeknoopt met een monsuko-strik. Hierover komt een smallere ceintuur, de obijime, die aan de voorkant van het lichaam wordt vastgeknoopt. Onder de kimono wordt een nagajuban gedragen, een onderkimono.
Symboliek, regels en tradities
Het komt allemaal vrij nauw; de kimono is dan ook omgeven met veel symboliek en regels. Zowel wat betreft het ontwerp als de manier van aantrekken en dragen. Zo wordt het linkerpand altijd over het rechterpand geslagen bij de dagelijkse en de feestelijke dracht. Alleen de mofuku, de rouwkimono, is andersom gewikkeld.
Ook de opdruk heeft betekenis. Hoe jonger de vrouw bijvoorbeeld, hoe kleuriger versierd de kimono. Het seizoen is af te lezen aan de motieven: kersenbloesem in de lente, pioenen in de zomer, herfstgrassen in het najaar en dennen in de winter. Kraanvogels en ook schildpadden zijn symbool voor een lang en gelukkig leven. Leuk toch?
Japan
Bij mij roept de kimono direct associaties op met het land van de rijzende zon. Een land met een verfijnd gevoel voor schoonheid, met respect voor de natuur, geisha’s en samoerais, urenlange theeceremonies, de kunst van het verpakken, tempels, bonsai en ikebana.
Terrasje
De medewerkers van het Weverijmuseum zijn allervriendelijkst en helpen ons op weg. Heb je dorst dan kun je er ook een kopje koffie, thee of iets fris bestellen. Even gaan zitten en relaxen kan in het museum zelf, maar wij zijn na ons bezoek buiten gaan zitten op het vernieuwde terras van de Weeffabriek.
Openingstijden
De tentoonstelling van de kimono’s is niet supergroot, maar wel heel erg mooi. Een aanrader dus! En als je er toch bent, pak dan meteen dan kans om ook de andere expo’s en de filmzaal te bezoeken.
Het Weverijmuseum is geopend op alle dagen van de week, met uitzondering van de maandag. Op dinsdag, woensdag, zaterdag en zondag is het museum open van 13.00 uur tot 17.00 uur. Op donderdag en vrijdag is het wat langer open, van 13.00 uur tot 20.00 uur.
De eeuwenoude en nog steeds actieve Japanse weefcultuur, die de basis is voor de Japanse kimono, verweeft Geldrop een zomer lang met Japan. Loop snel een keer binnen, want deze mooie en bijzondere tentoonstelling loopt tot 2 september.