De Kleine Dommel

De rivier 'De Kleine Dommel' die door Geldrop stroomt, was eeuwenlang van grote betekenis voor de Geldropse textielindustrie. Voor het wassen van de wol, het spoelen van de lakens, het verven en vollen en het bleken van linnen, hadden de Geldroppenaren veel water nodig.

" Het lied van de neie weg "

In 1820 telde Mierlo maar liefst 350 thuiswevers.

Ze werkten voor een Fabrikeur (Textielkoopman) die Geldrop woonde. Dagelijks liepen de thuiswevers twee uur over het mulle pad naar Geldrop heen en weer. In 1850 kwam er een grindweg en zongen de wevers “Het lied van de neie weg”.

Textiel in Mierlo

Fabrieken werden vaak bij de rivier gebouwd

Aan het begin van de 19e eeuw fabrieken in Geldrop ontstonden, bleef De Kleine Dommel dus van groot belang.Textielfabrieken werden vaak bij de rivier gebouwd. Zo ook de fabriekspanden van de firma's A.van de Heuvel & Zoon, H. Eijcken & Zonen, A. van der Heijden en wat verder weg de Wollendekenfabriek Nederland. Op de groepsfoto de arbeiders van firma A.van de Heuvel & Zoon in 1907.

" Sagebien waterrad "

In 1920 werd overgestapt op electriciteit. Het Sagebien waterrad verdween onder een betonplaat. Bij de vestiging van het Weverijmuseum in de oude fabrieksgebouwen werd ook het waterrad in ere hersteld. Het werkende waterrad met doorsnede van 6,8 meter en een breedte van 2 meter is in het weverijmuseum te bewonderen.

Watermolen van de Vrouwe van Mierlo

Waar nu het weverijmuseum is, stond ooit de watermolen van de Vrouwe van Mierlo. Baron de Heusch van Zangerije nam de molen over en verkocht deze in 1854 aan de firma Van den Heuvel. De molen werd gesloopt.Van den Heuvel koos op aanraden van Petrus Regout voor een Sagebien waterrad.

Wollenstoffenfabrieken

Een van de wollenstoffenfabrieken in de buurt van de Dommel was de firma H, Eijcken en Zonen in de Wielstraat.H. Eijken & Zonen begon in 1855 een stoomwolspinnerij, waar ook geverfd en geappreteerd werd.

Gert Venmans-Bruning - Echtgenote van de directeur

Bierbrouwerij van Cambrinus

Er waren destijds twee brouwerijen in Geldrop. Tegenover A. van den Heuvel en aan de Dommel heeft ooit de bierbrouwerij van Cambrinus gezeten. In 1892 werd de brouwerij overgenomen door Josephus Bolsius.

“ Speciaalbieren Geldropsch Bruin ”

Bierbrouwer Josephus Bolsius werd geboren in ’s-Hertogenbosch. Hij was in 1883 uit Appeltern in Geldrop komen wonen.Hij trouwde daar twee jaar later met Joanna Maria Brigida van den Heuvel, kleindochter van de bekende fabrikant Adriaan van den Heuvel, van de gelijknamige wollenstoffen-fabriek. Bolsius wist van de brouwerij een succesvolle onderneming te maken.

  • Verleden verweven in heden - Molenstraat

    De Molenstraat omstreeks 1950 met aan de rechterkant de textielfabriek van Van den Heuvel & Zoon, de oude stuw en nog twee schoorstenen. Nu zit hier het prachtige weverijmuseum en staat er op De Bleek nog één schoorsteen overeind als herinnering aan de rijke textielhistorie van Geldrop.

    Verleden verweven in heden - Molenstraat
  • Verleden verweven in heden - Molenstraat

  • Verleden verweven in heden - Wielstraat

    In de Wielstraat stond de fabriek van H. Eijken en Zonen. Zij begonnen hier in 1855 een stoomwolspinnerij. Het bedrijf brandde in 1896 af en werd herbouwd. Op het hoogtepunt (begin 20e eeuw) werkten er meer dan 100 mensen. Toen werd er ook een nieuwe spinnerij en drogerij bijgebouwd. Het bedrijf heeft tot 1963 bestaan. Het pand brandde in 1979 volledig af.

  • Verleden verweven in heden - Wielstraat

    Nu staan er appartementen en Centrum Hofdael, het culturele hart van Geldrop.