Heuvel
Op een zandrug is het droog. Daarom kozen de eerste inwoners van 'Gheldorpe' De Heuvel als woonplek (eerste vermelding: 13e eeuw). Het was er gezellig met veel herbergen en de schutterij. Ook was er een levendige lakenhandel in herberg 'De Swaen', met lakens van de thuiswevers uit de omgeving. Joost Vogelpoel startte er de eerste textielfabriek. Andere volgden, waaronder Adriaan van den Heuvel. De textielnijverheid verdween. Maar het vertier op het ‘Horecaplein’ bleef.
'Van thuiswevers naar textielindustrie'
Laekenhandel & Thuiswerkers
De aanwezigheid van heide en gras en dus schapen zorgden voor de productie van wol door thuiswevers. Begin 1600 maakten de thuiswevers in en rond Geldrop-Mierlo prima ‘laekens’.
De fabrikanten op de heuvel
Jan Willem Vogelpoel & zoon Joost (Judocus) waren aan het einde van de 18e eeuw de grootste lakenfabrikanten van Geldrop. Van de 11636 miselaan producten in 1795, waren er 8000 van de heer Vogelpoel. Dankzij Jan Willem Vogelpoel is de industrialisatie van de textielnijverheid in Geldrop echt van de grond gekomen.
Hard werken - Veel feesten
Geldroppenaren hielden van een drankje, er waren veel herbergen waar het bier en de jenever rijkelijk vloeiden. Volgens een beschrijving uit 1794 had Geldrop toen veertien tappers en herbergiers, best veel voor een klein dorp. Enkele bekende herbergen op de Heuvel waren de Wildeman, De Swaen, hotel Knaapen, het Vossenhol en de Rode Leeuw. Die laatste was tevens een jeneverstokerijen. Het jaarlijkse hoogtepunt was de kermis.
Er is veel veranderd op de Heuvel. Maar eigenlijk is er ook niks veranderd, het horecaplein staat nog steeds bekend om de activiteiten, de bruisende horeca. Het is nog altijd de kern van het dorp.
In Geldrop werden vanaf 1 oktober 1947 de politie en brandweer onderdeel van de gemeente en werd de burgemeester hoofd van beide. Vanaf 1969 was de politie gevestigd in een pand op de hoek van de Wiekslag, wat tegenwoordig Laan der Vier Heemskinderen heet. Ook de brandweer kreeg in 1975 een nieuw gebouw, gelegen aan de Laan der Vier Heemskinderen.
Eind 16de eeuw was men in en rond Geldrop bezig met textiel. Textiel zit in ons DNA. De grondlegger van de fabrieksmatige productie van textiel was Adrianus van den Heuvel (1794-1854). Hij was de zoon van bierbrouwer en grootgrondbezitter Wilhelmus A. van den Heuvel.