Stationsstraat Geldrop

Tussen 1910-1913 begon de aanleg van de spoorlijn Eindhoven -Weert via Geldrop. Op 30 oktober 1913 werd de verbinding en het station geopend. Dankzij de inspanningen van textielfabrikant Vincent van den Heuvel en het Tweede Kamerlid Regout kreeg de gemeente Geldrop met de Stationsstraat een toegangsweg naar het nieuwe station. Op hetzelde moment begon de aanleg van de Parallelweg.

1913 - opening

30 oktober 1913 staat met gulden letters geboekt in de geschiedenis van Geldrop. De opening van de spoorrlijn is voor ons van het grootste belang. De industrie heeft er de moeilijkste dagen doorgemaakt juist omdat men er verstoken was van verkeersmiddelen en het is slechts aan de ijver der ingezetenen te danken geweest, dat men niet is ten onder gegaan door de felle concurentie.

Herenhuizen

Er kwamen in de Stationsstraat steeds meer statige herenhuizen. Tegenover het station bouwde M. Schonk (1914) een stationskoffiehuis met kegelbanen en werd hotel ‘Het Hof van Holland’ gebouwd van de dames Peijnenburg. Een opvallend huis, was "Philoxenia" van Willem Goossens. Hier woonde later de familie Van Agt.

Video over wonen en werken in de voormalige Wollendekenfabriek van P. de Wit.

Textielfabriek P. de Wit

Dankzij het station en betere toegangs(wegen) vestigden textielbedrijven zich in deze buurt. Onder andere de wollendekenfabriek van P. de Wit (Helmond). De Wit begon in april 1912 een textielfabriek in leegstaande gebouwen aan de Helze. Ruim een jaar later bouwde hij een nieuwe fabriek aan de Parallelweg. De voorgevel van deze fabriek staat er nog. 

Interview met Ellen van Helmond-Klomp. Haar vader werkte jarenlang als tekenaar bij Wollendekenfabriek de Wit.

Peijnenburg

Ook de fabriek van Peijenburg lag met de achterzijde aan de Stationsstraat. Een oude gietijzeren poort met daarin drie koekbakkers is nog steeds zichtbaar.De Geldropse bakker Harry Peijnenburg krijgt in 1883 een ventvergunning voor brood en koek. Hiermee wordt de basis gelegd voor een bedrijf dat 130 jaar later is uitgegroeid tot een succesvolle fabrikant van ontbijtkoek, koekjes, luxe koek en tussendoorproducten.

Tijdens de crisisjaren (1929-1938) ziet Johan kans het bedrijf overeind te houden dankzij zijn inventiviteit. Zo brengt hij in 1933 een Surprisekoek op de markt, een ontbijtkoek waar een aardigheidje bij verpakt zit. Juist in moeilijke tijden waarderen klanten dit soort extraatjes bijzonder. Het zorgt ervoor dat Peijnenburg steeds meer een begrip wordt in de Brabantse huishoudens.

De Provinciale weg van Eindhoven naar Geldrop was een ideale vestigingsplaats voor industriëen. Daar lagen fabrieken zoals de strohulzenfabriek van Govers, de landbouwmachinefabriek van Zweegers, Peijnenburg's Koekfabriek en de textielfabriek van Pessers.

  • Verleden verweven in heden - Textielfabriek

    De eerste foto toont nog de oude textielfabriek van P. de Wit & Co.

  • Verleden verweven in heden - Textielfabriek

    Op de tweede foto is de Parallelweg te zien, omstreeks 1970. Nu biedt de fabriek ruimte aan lofts en aan woningen.

  • Verleden verweven in heden - Stationsstraat

    De Stationsstraat, omstreeks 1920. Rechts op de foto een villa, de latere Hoppenhof, waarin restaurant Den Hoppenhof was gevestigd. Dit pand stond al jaren op de nominatie om gesloopt en vervangen te worden. 

  • Verleden verweven in heden - Stationsstraat

    Na een recente brand is het helemaal gesloopt. Nu staat daar een monumentale villa met zes luxe appartementen. Op de achtergrond de St. Brigidakerk.